DE WATERVOGEL

Galerie en beeldentuin

Ivoorkust

Onderaan de pagina vindt u een kaart van Ivoorkust

Klik voor foto's op de naam van de betreffende stam:

Baulé

De Baule (Baoulé) bevolking is een van de grootste etnische groepen in Ivoorkust. De Baule kunst is verfijnd en stilistisch divers. Baule beelden staan meestal op een basis met de benen licht gebogen, met hun handen rustend op hun buik in een gebaar van vrede. Hun langgerekte hals ondersteunt een gezicht met typische insnijdingen en uitpuilende ogen. Het kapsel is altijd zeer gedetailleerd en is meestal verdeeld in vlechten.
De Baule zijn bekend om hun mooie houten sculpturen, met name voor hun rituele figuren die de geesten vertegenwoordigen; deze worden in verband gebracht met de voorouder-cultus.
De Baule hebben ook aapsculpturen, gbekre, die min of meer op elkaar lijken. Ze hebben geprononceerde kaken, scherpe tanden en een korrelig patina als gevolg van offers. De aap heeft een schaal of een stamper in zijn poten. Bronnen verschillen van mening over de rol of functie: sommige mensen zeggen dat het intervenieert in het godsdienstig ritueel, anderen dat het bescherming biedt tegen de tovenaars, weer anderen dat het een beschermende godheid is bij agrarische riten, of een bosgeest.
De sculpturen en de menselijke maskers zijn elegant,  goed gepolijst, met uitgebreide haartooi en insnijdingen. Maskers corresponderen met verschillende soorten dansen. Zij vertegenwoordigen nooit de voorouders en worden altijd gedragen door mannen. De GBA GBA wordt gebruikt bij de begrafenis van de vrouw tijdens het oogstseizoen. Zij viert de schoonheid, vandaar de verfijnde functies. De dubbele maskers vertegenwoordigen het huwelijk van de zon en de maan of van een tweeling, waarvan de geboorte altijd een goed teken is.
Mblo maskers, gebruikt in entertainment dansen zijn een van de oudste van de Baule kunstvormen. Deze geraffineerd menselijk gezichtsmaskers zijn meestal portretten van bijzonder bekende personen. Mooie gebogen oppervlakten duiden op een schone, gezonde, weldoorvoede huid. De geïdealiseerde gezichten zijn introspectief, met een hoog voorhoofd en grote neergeslagen ogen. Ornamenten boven het gezicht - vogels, kammen, hoorn, gezichten en andere decoratieve motieven - zijn gekozen vanwege hun schoonheid, en hebben geen iconografische betekenis.

Senoufo

De Senoufo wonen in Ivoorkust, Ghana, Burkina Faso, en het uiterste zuiden van Mali.
De Senoufo produceren een rijke verscheidenheid aan beelden. De beeldhouwers leven in een apart deel van het dorp. De houding tegenover hen door andere Senoufo is een mengeling van angst en respect, vanwege hun bevoorrechte relatie met de natuurlijke krachten die ze in staat stellen sculpturen te maken.
De beeldhouwers maken ook ritueel vrouwelijke beelden, met inbegrip van moeder - en-kind figuren.

Er worden verschillende soorten maskers gebruikt, afhankelijk van de gelegenheid. De maskers worden soms getooid met een vogel genaamd porpianong als symbolen van de vruchtbaarheid.

 ivoorkust